Angstaanvallen

Angstaanvallen zijn aanvallen van angst of paniek met een hoge intensiteit. Angstaanvallen kunnen overheersend zijn en diegene die ze krijgt volledig doen blokkeren of verstijven. Op zich zijn angstaanvallen niet schadelijk voor ons lichaam en kunnen ze dus geen kwaad, maar ze kunnen wel een grote invloed krijgen op ons leven, met allerhande nadelige gevolgen. Angstaanvallen zorgen ervoor dat we tijdelijk niet rationeel kunnen handelen of reageren en dit kan in bepaalde situaties problematisch zijn. Een angstaanval op het werk bijvoorbeeld zal niet altijd in dank afgenomen worden en niet elke werkgever toont even veel begrip. Daarom is het aangeraden om angstaanvallen te laten behandelen, zeker wanneer ze vaak voorkomen. Een eerste stap die gezet kan worden is een bezoekje aan de huisarts. Deze kan, samen met de patiënt, bepalen hoe frequent en hoe sterk de angstaanvallen zijn. In een tweede fase kan gekozen worden voor therapie, waarbij de oorzaak van de angstaanvallen worden geanalyseerd en aangepakt.

Kenmerken van angstaanvallen

Angstaanvallen kunnen zich op verschillende manieren uiten en de symptomen kunnen dus ook verschillen per persoon. Er zijn een paar algemene kenmerken die bij iedereen voorkomen zoals het blokkeren, stress krijgen en panikeren, maar daarnaast zijn er tal van kenmerken die individueel al dan niet voorkomen. Bij sommige mensen is er sprake van een voorgevoel voor ze een angstaanval krijgen, andere mensen trekken wit weg, ook blozen is een mogelijkheid, het gevoel verstikt te worden, duizeligheid, emotionaliteit, rillingen, misselijkheid, een knoop in de maag, tintelingen, hartkloppingen, gehoorverlies, verlaagde bloeddruk, ademhalingsproblemen, zweten, braken, … En de combinatie van één of meerdere van alle kenmerken behoort zeker tot de mogelijkheden. De kenmerken staan los van de oorzaak van de angst en hebben dus geenbelang bij de behandeling van de angstaanval.

Angstaanvallen vermijden

Heel wat mensen die met angstaanvallen te maken hebben, zoeken naar manieren om ze te vermijden. Helaas is dat niet altijd even eenvoudig, gezien angstaanvallen meestal onverwacht komen opzetten en niet altijd een duidelijk herkenbare oorzaak hebben voor de patiënt. Los daarvan is vermijden nooit een echte oplossing en is het beter het probleem aan de basis aan te pakken. De juiste therapie kan ervoor zorgen dat de angstaanvallen op korte termijn drastisch verminderen in frequentie en intensiteit. Op langere termijn zullen de angstaanvallen dan volledig verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *