Angstpsychose

Mensen met een psychose zijn in die mate opgeslorpt door hun gedachten dat zij elke voeling met de realiteit verliezen. Er zijn heel wat diverse psychoses mogelijk waarvan een angstpsychose er slechts eentje is. Wanneer men te maken heeft met een angstpsychose zit men met een gevoel van angst dat zo overweldigend is, dat er geen ruimte meer is voor de realiteit. De angst is meestal ongegrond en irreëel, maar voor de patiënt des te echter. Bij psychoses zijn er heel wat symptomen te herkennen. Sommige van deze symptomen worden positieve symptomen genoemd en andere negatieve. Deze benamingen hebben niets te maken met de karakteristiek van de symptomen, maar wel met hun aanwezigheid in mensen zonder psychose.

Negatieve symptomen bij angstpsychoses

Wanneer men aan een angstpsychose leidt, zal dit geuit worden door een aantal symptomen. De symptomen die gecategoriseerd worden onder negatieve symptomen komen ook voor bij mensen zonder psychose. Hierbij kan gedacht worden aan zaken zoals weinig initiatief nemen, een slecht slaappatroon ontwikkelen, teruggetrokken leven, weinig conversaties voeren, een beperkte expressie, … Allemaal kenmerken die we bij meerdere mensen kunnen terugvinden zonder dat zij een psychose hebben. Sommige symptomen kunnen zelfs als karaktereigenschappen gezien worden en hoeven niet per definitie op een probleem te duiden.

Positieve symptomen bij angstpsychoses

De positieve symptomen zijn die kenmerken die duidelijk gelinkt zijn aan een psychose. Dit zijn uitingen die andere mensen niet hebben en vaak erg opvallend zijn. Waanbeelden komen bijzonder vaak voor bij patiënten met een angstpsychose. Dit kan zich uiten in achtervolgingswaanzin, paranoia en andere ideeën waarvan de patiënt op geen enkele manier afgebracht kan worden. Daarnaast kunnen zich ook hallucinaties voordoen. Hierbij ziet de persoon met de angstneurose zaken die er niet zijn. Dit kunnen fysieke zaken zijn, maar ook stemmen, geluiden, beelden, aanrakingen of geuren. Daarnaast kan men ook in zware mate verward denken, spreken of schrijven. Wie overheerst wordt door angst vindt niet meer de tijd om zijn gedachten te ordenen en structureren waardoor een vreemde woordkeuze gemaakt wordt, absurde zinsconstructies of bizarre gevolgstrekkingen. Ook op gebied van emoties kunnen reacties optreden die niet in lijn zijn met de situatie. Iemand met een zware psychose kan zonder reden beginnen lachen op een begrafenis of huilen op een verjaardagsfeestje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *