Angstsymptomen

Angst kent zowel fysieke als mentale symptomen die vaak in combinatie optreden. Afhankelijk van de mate waarin men angstig is, zullen ook de symptomen in meer of mindere mate optreden. Op zich is angst niet gevaarlijk of schadelijk voor mensen, maar wanneer er sprake is van extreme angsten kunnen de symptomen toch tot geestelijke of fysieke letsels leiden. Daarom is het belangrijk angst te herkennen en de nodige stappen te ondernemen om de angst te verminderen of te laten verdwijnen.

Fysieke of lichamelijk symptomen

Angst gaat nagenoeg altijd gepaard met een verhoging van de bloeddruk en hartslag. Vaak zullen mensen na een angstige periode ook vertellen dat ze hun hart in hun keel voelde kloppen. Deze verhoging is onschadelijk, maar wanneer ze lange tijd aanhoudt, kan ze tot zware hardkloppingen leiden en lichamelijke problemen met zich meebrengen. Een ander fysiek kenmerk dat vaak voorkomt bij angst is hoofdpijn. Wie angstig is, voelt zich alsof iemand met een hamer tegen zijn hoofd heeft geslagen. De hoofdpijn kan erg drukkend zijn en op migraine lijken. Ook misselijkheid of het idee een knoop in de maag te hebben, komen frequent voor. In extreme gevallen kan dit zelfs zo ver gaan dat mensen ook effectief moeten braken. Daarnaast zijn zaken zoals een bleke gelaatskleur, overmatig zweten, problemen met de spijsvertering of kortademigheid ook symptomen die op angst kunnen duiden.

Psychische symptomen

Naast de vele fysieke symptomen die angst met zich meebrengt, zijn er ook enkele psychische symptomen. Deze zijn vaak minder herkenbaar voor de omgeving omdat men ze kan verstoppen, maar voor de angstige persoon zijn ze niet minder echt. Een vaak voorkomend symptoom is het hebben van een voorgevoel. Mensen die met angsten te kampen hebben, krijgen vaak te maken met een gevoel van dreiging of naderend onheil. Ze gedragen zich vaak nerveus en gespannen en hebben moeite om tot rust te komen. Eens zij op hun angsten gefocust zijn, wordt het bijna onmogelijk om nog aan iets anders te denken. De angst overheerst op dat ogenblik hun hele denken en handelen. Mensen die gedurende lange tijd geleefd worden door hun fobieën zullen zich na een tijdje anders gaan gedragen. Angsten kunnen ertoe leiden dat iemand zijn volledige persoonlijkheid lijkt te veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *