Hypochondrie

Hypochondrie is een angststoornis waarbij men gedurig overtuigd is met één of andere ziekte rond te lopen. Mensen met hypochondrie laten zich dan ook meermaals per jaar onderzoeken, vaak door verschillende dokters. Wanneer de dokter meldt dat zij perfect in orde zijn, zorgt dit echter niet voor een opluchting. Wel in tegendeel, zij blijven ervan overtuigd toch ziek te zijn en dat dit op één of andere manier over het hoofd gezien is bij het onderzoek. Hoe meer zij in de gedachte gesterkt raken ziek te zijn, hoe meer symptomen opduiken. Deze symptomen zijn voor het grootste deel ingebeeld, maar dat maakt voor de persoon met hypochondrie geen verschil. Een deel van de symptomen is echt, maar komt voort uit de angststoornis. Vermoeidheid, paniekaanvallen die gepaard gaan met ademhalingsmoeilijkheden, hoofdpijn, spierspanningen en angstzweet zijn hier maar enkele voorbeelden van.

De dwangmatige aard van hypochondrie

Bij hypochondrie zijn de gedachten ziek te zijn van een dwangmatige aard. De patiënt denkt niet af en toe een ziekte te hebben, maar is hier volledig van overtuigd en dit op constante basis. Zelfs wanneer alles prima gaat, zal iemand met hypochondrie allerhande vreemde dingen opmerken aan zijn lichaam. Een puntje dat er eerder niet was, een vreemde pijn, een probleem met één van de zintuigen, het kan niet gek genoeg zijn. Bij elk onderzoek dat uitwijst dat er niets aan de hand is, zullen de symptomen verergeren. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat men aan één of andere gevaarlijk en nog onbekende ziekte lijdt. Mensen met hypochondrie geloven ook altijd dat de ziekte die zij meedragen zeer ernstig tot zelfs terminaal is. Een simpele griep of verkoudheid behoort niet tot de mogelijkheden.

Hypochondrie en het dagelijkse leven

Het is niet eenvoudig om op een normale manier te functioneren met hypochondrie. Wanneer men zijn angsten uit tegenover de omgeving is de kans groot dat hier negatief op gereageerd wordt. Men zal snel bestempeld worden als leugenaar of aandachtstrekker. Bovendien zal men zich niet makkelijk kunnen concentreren op bijvoorbeeld een job, gezien alle aandacht naar de onbestaande ziekte gaat. Ook binnen het privéleven zal de hypochonder moeite hebben om langdurige relaties aan te gaan. Mits de juiste therapie kan deze angststoornis wel verholpen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *